top of page
Search

Baby - reflux

Reflux betekent letterlijk het terugvloeien. Het terugvloeien van de maaginhoud naar de slokdarm. Het merendeel van de baby’s geeft of slikt regelmatig wat voeding terug de eerste maanden. Zolang een baby hier geen last hiervan heeft is dit niet erg. Zelfs is het juist een mooi mechanisme dat een baby de voeding terug kan geven wat niet lekker zit of teveel is. Maar soms kan het terugvloeien van de maaginhoud leiden tot irritatie of zelfs (in uiterste gevallen) een ontsteking van de slokdarm.

En tussen deze twee uiterste van geen last tot een ontsteking zit een grijs gebied; wel wat klachten - vervelend gevoel – vieze smaak – ongemak.

Ook is het soms lastig aan te geven of je baby last heeft van een pijnlijk krampje en hierdoor wat teruggeeft of dat je baby echt last heeft van de reflux.


Onder andere door de ligging van de maag en doordat de opening naar de slokdarm nog niet goed sluit vloeit melk makkelijk terug.

Daarnaast is de maaginhoud van een baby nog maar klein, zeker in vergelijking met de hoeveelheid melk die ze te verwerken krijgen. (ter vergelijking; een baby van 4 kilo drinkt 600 ml ; een volwassenen van 65 kilo drinkt dan bijna 10 liter!)

Aangezien een baby veel ligt stroomt de melk makkelijk weer terug.

Rond de 7 maanden wordt de reflux minder doordat een baby meer rechtop zit, de slokdarm beter afsluit en ze meer vaste voeding krijgen.


Symptomen van reflux zijn:

- onrustig drinken of constant willen drinken

- ‘herkauwen’, terug slikken, hoesten en teruggeven

- Tong uitsteken, witte tong, zure adem

- Het hoofdje naar achter drukken, overstrekken

- onrust, ontroostbaar huilen

- niet graag plat liggen, slaapproblemen


Wat kun je doen bij reflux?

Bij twijfel neem je altijd contact op het de (huis)arts.

Ook altijd contact opnemen waar je baby ook koorts, onvoldoende plasluiers, afname van gewicht of als je baby ziek toont.


Vanuit de osteopathie bekijk ik of bewegingsverlies in het lichaam van de baby aan de basis kan liggen van de klachten. .

Optimaliseren van de beweeglijkheid van het lichaam van een baby kan bijdragen aan een tevreden en ontspannen baby, een betere spijsvertering, een betere zelfregulatie en betere ontwikkeling van zijn motoriek en evenwichtiger slaapritme.


Daarnaast kun je kijken of onderstaande tips kunnen ondersteunen:


Vaker kleine beetjes drinken

Het kan helpen door vaker een kleine hoeveelheid aan te bieden.

Dus in plaats van bijvoorbeeld 6x120 ml geef je 7x100ml.

Geef op tijd eten zodat je kind niet teveel drinken in één keer wilt.

Zorg met borstvoeding dat je baby de borst goed leeg drinkt om ook de achtermelk binnen te krijgen.


Let ook op het andere uiterste (wat eigenlijk vaker lijkt voor te komen); als je baby de vorige voeding nog niet verteerd heeft is het juist onrustig als er te snel nieuwe voeding aankomt. Het huilen van een baby betekent niet altijd dat hij nog honger heeft en weer wilt drinken.


Houding tijdens drinken

De houding waarin je je baby voed kan ook helpend zijn.

Kies voor (linker) zijlig om rustiger te drinken, minder gulzig en beter te controleren.

Kies voor een verticale houding om de melk goed te laten zakken en ervoor te zorgen dat het tijdens het drinken niet al terugvloeit.

Doorgaans drinkt een kind het rustigste na een slaapje. Zo kun je hem na het voeden ook nog een tijdje (minimaal 20 minuutjes) rechtop houden.

Vaak vinden baby’s met refluxklachten het lekker om veel rechtop te zitten. Kies voor een draagdoek zodat het dragen overdag makkelijker gemaakt wordt.


Wel/niet indikken

Vaak wordt hiervoor gekozen en soms is dit ook een oplossing. Maar helaas reageert niet elke baby hier positief op.

Indikken kan er ook voor zorgen dat er een minder goede opname is van voedingstoffen uit de melk. 

Daarnaast hebben de indikkingsmiddelen een grotere impact op de darmen. Krampjes, obstipatie of diarree kunnen soms een gevolg zijn, wat opnieuw reflux kan uitlokken.


Goed boeren Lucht in de maag (door o.a. drinken, huilen of hikken) zorgt ervoor dat reflux ook erger wordt. Geef je baby daarom voor, tijdens en na het drinken de tijd om goed te boeren.

Hierbij houdt je je baby goed over de schouder of probeer je je baby in zit te laten boeren. En goed filmpje hierover: https://www.youtube.com/watch?v=EHv4YRBY11k


Slaapritme

Een goede spijsvertering kost energie. Als een baby niet goed slaapt dan heeft het minder energie voor de spijsvertering. Daarnaast zorgt weinig slaap voor overprikkeling van het gehele systeem en door het vele huilen is er ook meer kans op meer lucht in de darmpjes wat ook weer een negatieve invloed heeft.


Medicatie

Soms is het nodig om medicatie te gebruiken, maar overleg goed met de arts wat zinvol is. Het maagzuur heeft namelijk een belangrijke functie. Het helpt bij het onschadelijk maken van verkeerde bacteriën én het heeft een bijdrage aan de vertering.  Minder maagzuur zorgt per definitie voor meer belasting op de darmen, wat de reflux weer in de hand werkt.



Comments


bottom of page